Hoog water in februari 2002
(Dit artikel is overgenomen van de website van Wetterskip Fryslân )
 
De winter van 2001/2002 was een erg natte winter. Hoogtepunt tot op dit moment was februari. Enorme regenbuien en een harde wind zorgden voor een zeer hoge waterstand in Fryslân. Over het algemeen was het water in de Friese Boezem de laatste week van februari twintig centimeter te hoog. De waterschappen hebben in de tweede helft van die week veelvuldig overleg gepleegd om te bekijken hoe ze konden voorkomen dat de situatie uit de hand liep.

Door een aantal genomen maatregelen, konden de waterschappen aan het einde van de week weer enigzins opgelucht ademhalen. Daarnaast nam de wind in kracht af en draaide.   
De waterschappen hebben de gebeurtenissen van deze week op een rijtje gezet.
 
Een selectie van de werkzaamheden van de Friese Waterschappen van de afgelopen natte weken.
Natuurlijk hebben de waterschappen meer gedaan dan u op deze pagina vindt. Bovendien wordt er al een tijd hard gewerkt om kaden op diverse plekken te versterken. Dit gebeurt in het kader van het projekt 'Oevers en Kaden', dat opgestart is na de wateroverlast in 1998. Daar zult u de komende tijd nog veel van horen.
Maar eerst nog even terugkijken op de wateroverlast van de winter 2002.
Waterschap Sevenwolden
Gorredijk - Momenteel is het water in het gebied van Sevenwolden weer onder controle. Het water zit nog net wat hoger dan het streefpeil, maar de grootste druk is sinds het eerste weekend van maart weer van de ketel. Gemiddeld is de stand van het water in Fryslân 52 centimer onder NAP. Door enorme hoeveelheid neerslag van de afgelopen tijd, was de stand in het gebied van Waterschap Sevenwolden op dinsdag 26 februari gestegen tot 49 centimeter boven NAP. Op veel plekken was eerder in de week al actie ondernomen om overstromingen te voorkomen.
Zo kreeg het nieuwe gemaal Stroomkant/Nijkspolder aan de Linde door de hoge waterstand veel meer water te verwerken dan normaal. Omdat het gemaal daar niet op gebouwd is, kon het extra water niet verwerkt worden en stroomde het water de polders in.
Bij de Tjonger onder Ter Idzard / Mildam waren er plekken die extra aandacht nodig hadden. Op de foto's ziet u lokaties waar maandag 25 februari al een aantal kaden zijn opgehoogd om het hoge water tegen te houden.
De kade bij de Catspolder was ook te laag voor het opstuwende water. Hier heeft het waterschap geprobeerd met zandzakken het water tegen te houden. Toen dit niet afdoende lukte, is besloten om de bestaande Domeinenweg te gebruiken als kade. Momenteel wordt druk gewerkt aan een oplossing voor de kade bij de Catspolder.
 
Ook op It Eilân, aan de Wijde Ee onder Grou, was de situatie op bepaalde punten kritiek en was er permanente bewaking. Op veel plekken was de kade niet hoog genoeg om het water tegen te houden (zie foto). Deze kaden staan in de planning om dit jaar te worden verbeterd. Maar de storm kwam te vroeg. De medewerkers van Waterschap Sevenwolden hebben daarom met een kraantje de kade op een aantal plekken opgehoogd.  
 
 
 
De Waadkant maakt balans wateroverlast op
Stiens - De waterstanden in het werkgebied van Wetterskip De Waadkant hebben weer normale waarden aangenomen. Na de extreem hoge standen van vorige week, is het streefpeil nu weer bereikt. Door de grote hoeveelheid regenval en de zuidwesterstorm was dit peil overal te hoog. De gezamenlijke waterschappen hadden besloten om daar waar mogelijk water te bergen in de polders, om zo de boezem te ontlasten. Omdat er door de hoge waterstand in het Lauwersmeer onvoldoende water geloosd kon worden, ontstonden er hier en daar problemen. Op diverse plaatsen waren noodmaatregelen nodig om overstromingen te voorkomen.
 
Ook op It Eilân, aan de Wijde Ee onder Grou, was de situatie op bepaalde punten kritiek en was er permanente bewaking. Op veel plekken was de kade niet hoog genoeg om het water tegen te houden (zie foto). Deze kaden staan in de planning om dit jaar te worden verbeterd. Maar de storm kwam te vroeg. De medewerkers van Waterschap Sevenwolden hebben daarom met een kraantje de kade op een aantal plekken opgehoogd.  
 
 
 
Andere kritische situaties werden ook succesvol aangepakt. Zo werden de pendammen in de Stienser en Holwerder Vaart en de Dokkumer Ee met grond verhoogd. Volgens Rudy Damstra, districtshoofd Beheer en Onderhoud, had het waterschap met deze maatregelen de situatie goed onder controle.
 
Wetterskip De Waadkant heeft verder twee van haar eigen gemalen ingezet voor de afvoer van boezemwater. Het boezemwater werd via de inlaten nabij Dokkum en Wier binnengelaten in het eigen gebied. Via het gemaal Dongeradelen in Ezumazijl werd het vervolgens geloosd op het Lauwersmeer en via het gemaal Zwarte Haan op de Waddenzee. ,,Calamiteiten hebben we hier niet gehad en vanaf maandag hebben we het streefpeil weer bereikt'', aldus Jasper Noordenbos, hoofd sector Beheer en Onderhoud, die nu spreekt over een normale situatie.
Marne-Middelsee staakt polderbemaling

Met behulp van een kraanschip wordt een zwakke plek in de waterkering bij Hempens versterkt
 
Polderbemaling op zacht pitje 
Woensdag 27 februari 2002- Wetterskip Marne-Middelsee staakt in de nacht van woensdag 27 februari op donderdag 28 februari (van 18.00 tot 08.00 uur) nagenoeg de gehele polderbemaling. De gemalen waarvan de capaciteit tot 50% kan worden teruggebracht, zullen op halve kracht draaien. Deze maatregelen worden getroffen om de toevoer naar de Friese boezem te beperken en zijn in nauw overleg met de overige Friese waterschappen genomen. Afgelopen dinsdag zijn al een aantal gemalen geheel of gedeeltelijk stilgelegd, doch dit had niet het gewenste resultaat. Woensdagochtend bleek de boezemstand namelijk nog met gemiddeld 2,5 centimeter te zijn gestegen.
 
Gelet op de weersvoorspellingen (neerslag en windrichting) en gezien de voorgenomen maatregelingen, is de verwachting dat het peil van de boezem nu spoedig eerst stabiliseert en daarna afneemt zodat de polderbemaling weer normaal kan plaatsvinden.
 
De hoge waterstanden hebben binnen Marne-Middelsee tot dusverre nog niet voor ernstige problemen gezorgd. Als gevolg van de harde wind en de hoge waterstand van het IJsselmeer was de situatie dinsdagmiddag wel even kritiek in de buitendijkse polders bij Makkum en Workum. Het water stond tot aan de kruin van de polderdijk. De gemeentebesturen van Wûnseradiel en Nijefurd waren met het oog op een eventuele evacuatie gewaarschuwd. Omdat in de loop van de middag de wind ging liggen kwam het daar echter niet van. In de betreffende buitendijkse polders bevinden zich een tiental boerderijen.
Elders in het gebied zijn op kleine schaal noodmaatregelen getroffen, veelal in de vorm van het plaatsen van zandzakken. De zandzakken worden in de loods van het waterschap te Sneek gevuld.
Bijgaand nog een paar foto's waaruit blijkt dat het water in Fryslân zowel in de boezem als in de polders ongebruikelijk hoog stond. 
  
Ook in de polders hoge waterstanden

Nattigheid in bebouwd gebied (Grou)
 
De stjoerders van Omrop Fryslân kunnen het nog maar net drooghouden
  
Commentaar overbodig

Laatste wijziging: 19-8-2005 ,