Het boek van de N.V. Jaffa (Deel 2)
 
Ter gelegenheid van de feestelijke opening van het gemaal is een boek uitgegeven door de N.V. Machinefabriek Jaffa, voorheen  Louis Smulders in Utrecht.  Jaffa is de bouwer van de stoommachines en de pompen in het Ir. D.F. Woudagemaal.
 
INTUSSEN IN UTRECHT
 
Hieronder is de omvang van een pomp goed te zien.  De schuine flens bevindt zich onder de vloer, net als de uitlaat van de pomp.  Twee duidelijke gaten zijn herkenbaar: het ronde is de plaats waar de as wordt doorgeleid en het trapeziumvormige is het gat van het luik, wat open staat als de pomp buiten bedrijf is.  Het luik ligt met  scharnier op de voorgrond.
 
 
DE CONDENSOR IN MONTAGE
 
Voor iedere twee stoommachines is één condensor in een kelder gebouwd.  In de condensor wordt de afgewerkte stoom door pijpjes  Door deze pijpjes wordt het koelwater gepompt.  Hierdoor zal condensatie optreden en ontstaat weer water. 
Er zijn drie pompen bij elke condensatie-eenheid: een centrifugaalpomp waarmee het koelwater wordt rondgepompt.  Verder is er een roterende luchtpomp en tenslotte een pomp om het condensaat naar de condensaatbakken af te voeren.
Op de foto is rechts het deksel van de condensor, waar onderin de koelwateraanvoer plaatsvindt.  Boven dit deksel is de stoomaanvoer.  In het midden is de centrifugaalpomp te zien, met vlak daarnaast het vliegwiel.  Op de voorgrond staat de luchtpomp (boven) en de condensaatpomp (onder).
 
 
 
 
EEN RECENTE OPNAME VAN DE CONDENSOR IN AKTIE
 
In nov 2001 is tijdens een maalperiode een foto gemaakt waarop de kleuren helpen om aan te geven wat de onderdelen zijn.
Zwart: condensor
Geel: stoomaanvoer. De dunne pijp is de afvoer van de kleine stoommachine.
Groen: De dikke buis is voor het koelwater
Onder is nog net een dunne groene buis zichtbaar voor het condensaat
Blauw: lucht
Rechts is de bak voor het bezinken van het condensaat. De vlotter is midden op het bruine wateroppervlak.
 
 
DE OORSPRONKELIJKE KETELS
 
Hier staan de zes ketels met op de voorgrond een paar kleine hoopjes steenkool.  De bovenketels waren toegankelijk via de galerij. Herkenbaar zijn de buizen voor de geforceerde luchttoevoer.  En uiteraard de klep waardoor de steenkool in de vuurgang kon worden gegooid.  Tussen beide vuurgangen is een peilglas zichtbaar zodat het waterpeil kon worden bewaakt.  De stoomleiding steekt net onder de galerij over.
 
 
 
STOOM ZORGT OOK VOOR GEFORCEERDE ONDERWIND (verbrandingslucht)
 
Om een goede verbranding te verkrijgen is een goed gedoseerde luchttoevoer van belang. Destijds was er een kleine stoommachine opgesteld om de ventilator aan te drijven.
 
 

Laatste wijziging: 22-5-2009 ,